14.1.2014

90114

Entinen Instagram-vihaaja tunnustautuu. Söpöt aamupalakuvat ja kamalat vintage-filtterit saivat minut voimaan pahoin puhumattakaan Instgramin omituisista tekijänoikeussäännöistä. Ei kuitenkaan kestänyt kauaa ennen kuin puhelimeni uusimisen jälkeen annoin tämän valokuville omistetun sosiaalisen median imaista minut mukaansa. Yhtäkkiä kännykällä kuvaamisesta tuli nopeaa ja rentouttavaa aivojumppaa vakavien kouluprojektien rinnalla. Puhelimella kuvaaminen on kuin keräisi leikekirjaa yksityiskohdista, jota kohtaa läpi päivän. Olen aina ollut laiska ottamaan arkisia kuvia, mutta kännykällä kuvaamisen myötä sitä on tullut tehtyä kuin huomaamatta. Vaikka en tallenna rumia aamupalojani ja jätän usein kuvani ilman filttereitä, palvelun kummallisia tekijänoikeusasioita ei silti käy kieltäminen. 

Kevätlukukausi on alkanut intensiivisellä painotyön ja kuvankäsittelyn yhdistelmäkurssilla. Pitkien koulupäivien aikana luomme ja painatamme taidelehden, johon jokainen luokkalainen saa suunnitella oman osionsa. Kurssin konkreettisuus on virkistävää, sillä sen lopputulos on jotain käsin kosketeltavaa. Edes se, että pitkien päivien jälkeenn kaadun suoraan sänkyyn ja vajoan unten maille, ei varjosta innostusta tätä kevätlukukautta kohtaan.

///

These are the confessions of an old Instagram-hater. The cute breakfast pictures and horrible vintage filters used to make me feel sick (and they still do). But when I got my iPhone I was willing to throw away my preconceptions about this controversial social media for photographs. Soon I noticed that taking photos with my phone was light and easy fun beside my more serious photography studies. I feel like my Instagram album is a little scrapbook for the little interesting things I notice everyday. I have always been lazy at documenting my everyday life, but with phone in my pocket I do it all the time and enjoy sharing them with my friends. I still don't find my ugly morning breakfasts worth documenting and I usually leave my photo without a filter. If the copyright issues of Instagram wouldn't be so messed up it would be the perfect little media for creating and sharing photographs.

The spring term has started with an intensive course that mixes printing and photo editing. Last month we learned graphic design so now we will create our own art magazine. It's so refreshing that during this course we will create something concrete. After the long school days I usually just feel exhausted and fall to sleep, but this spring time in school feels totally worth it.

@MARIJOHANNAN 

4 kommenttia:

 1. Kuulin blogistasi viime kesällä taideakatemian pääsykokeissa ja olen siitä asti seuraillut upeita kuviasi blogisi puolelta.
  Instagram on sovellus, josta riittää keskusteltavaa. Olen aina tykännyt kuvata paljon arkisia kuvia, joten kun instagram pamahti tietoisuuteeni, ei mennyt hetkeäkään miettiä liittyäkkö vai eikö (vaikka jälkikäteen tekijänoikeussäännöt ovat saaneet tuumailemaan päätöstäni). Näin vuoden vanhana leikekirjan kokoojana on kuitenkin mieletöntä huomata kehityskaari niistä sinertävän filtteröidyistä kuvista tähän hetkeen ja käydä varsinkin silloin niitä selailemassa kun kokee olevansa jumissa.

  Täytyykin napata seuraavaksi puhelin kouraan ja alkaa seuraamaan kuviasi myös sieltä instagramin puolelta! Hyviä aivojumppailukuvauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mietinkin että sun nimi on tosi tuttu ja nyt tosiaan muistan, että sähän olit pääsykokelaisten listalla! Hienoja kuvia niin blogissa kuin instagramissakin! Täytynee itsekin alkaa seurailemaan! Tosi paljon tsemppiä jos mainaat uudestaan hakea tänä vuonna! :)

   Joo, tuo on niin totta että jo instagram-räpsyistä voi huomata jotain kehitystä! Itelleni koko homma on aika terapeuttista hälläväliä-kuvaamista ja huoletonta leikkimistä koulutehtävien rinnalla. Tekijänoikeusjuttu on kyllä tosi syvältä. Vaikka kuvien päätyminen ei-toivottuihin yhteyksiin on varmasti aika harvinaista, on silti sääli että valokuvaajien oikeuksia poljetaan siellä niin räikeästi.

   Hyvää aivojumppailua myös sinne ja jatkakaamme leikekirjojen kokoamista niin kauan kuin hyvältä tuntuu :)

   Poista
 2. Kiitos tsempeistä ja palautteesta, aivan varmasti meinaan. Tässä ollaan kerätty voimia uutta yritystä varten niin suomessa kun ulkomaillakin, koitettu kasvaa ja kehittyä kuvaajana. Viime vuosi oli hurja edistys aikasemmista vuosista joten toivottavasti tärppäisi tänä vuonna. :)

  niin ja sellanen instagram onkin, se on hyvä ja hauskaa puuhaa siihen asti kun jotain parempaa ilmestyy. Siihen asti, täytyy nauttia tuosta hyvin ja huonoin puolineen.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että kehitystä on tapahtunut! :) joo, pääsykokeet ovat kyllä aikamoinen rituaali matkalla valokuvan opiskelijaksi, mutta helpottaa kun ajattelee että sisälle pääsee silloin kun aika on oikea. Tai ainakin kun itse pyrin 3 vuotta tajusi, että myös opinnoista saa paremmin irti kun on omillaan joutunut tekemään kovasti työtä sisälle pääsemiseen! Eli rauhallista mieltä!


  Ja on kyllä ihan jännä odotella millasia uusia valokuvasovelluksia putkahtaa puhelimiin lähivuosina! :)

  VastaaPoista