8.6.2012

Maamiehiä meistäpä tulkoon vaan...

080612 "Maamiehiä meistäpä tulkoon vaan,
niin, miehiä, mitkä ei pelkää
työn kultaisen tarttua kuokkaan kiinni,
ja joilla on sitkeetä selkää."

Terveisiä Turun Taideakatemian pääsykokeista. Yllä 6/9 kuvaa tehtävästä numero 5, "Ihmisiä". Päätin ennen kokeita, että näissä kokeissa on kyse itsensä ylittämisestä. Siksi julkaisen osan tämän tehtävän kuvista. Ahdistun aina aivan suunnattomasti kun pitäisi lähestyä tuntemattomia ihmisiä kameran kanssa. Tällä kertaa en vain pakottanut itseäni lähestymään tuntemattomia kadulla, vaan marssin pienen panikoinnin jälkeen suoraan Kakolan liepeillä olevalle rakennustyömaalle ja koputin työntekijöiden taukotilaparakin oveen. Parakissa vastassa oli useita kymmeniä ruokatauolla olevia hämmästyneitä silmäpareja. Esittelin pääsykoetilanteeni ja pyysin, että miehistä yhdeksän uskaltaisi tulla kuvattavaksi läheiselle koripallokentälle. Juoksin kentälle jännittyneenä odottamaan. Pian huomasin, että huvittuneita ja hämmästyneitä rakennusmiehiä alkoi valua paikalle kuvattavaksi. Lopulta juuri tämän tehtävän tekeminen osoittautui kaikista hauskimmaksi koitokseksi kokeiden aikana. Kun katson kuvia jälkikäteen melkein liikutun, sillä sain jakaa hauskan kuvauskokemuksen sellaisen ihmisryhmän kanssa, mikä omista lähtökohdistani oli mitä epätyypillisin valinta kuvauskohteeksi. (Kuvat ovat pieniä sen takia, että en tahdo jakaa täällä tunnistettavia kuvia ihmisistä, joilta en muistanut pyytää lupaa kuvien julkaisuun.)

Yleisfiilis kokeista on se, että koen antaneeni tehtäville kaikkeni ja rikkoneeni monia rajojani pysytellen silti itselleni uskollisena. Kun keskiviikkona sydän pamppaillen kävelin katsomaan jatkoon päässeiden listaa, hoin koko matkan puoliääneen omaa numeroani: "Kaksiseitsemänyksiviisikaksikuusiviisi, kaksiseitsemänyksi-viisikaksikuusiviisi..." Ja siellä se oli. Kaksiseitsemänyksiviisikaksikuusiviisi. 

14 kommenttia:

 1. Tosifani Laura ulvoo täällä niin naurusta kuin ylpeydestä! HYVÄ JOSSUSEIN! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIITOS LAURA!!!<3 Piti hetkeksi vaihtaa näkökulmaa, kun ekan päivän menin niin radikaalilla feminismillä, että aloin pelätä vaikuttavani tuomareista tosi pelottavalta! :D

   Poista
 2. Onnittelut! :D Kuvat ovat sekä tarinansa että toteutuksensa puolesta priimamatskua, joten olisipa tosiaan ihme, jos et olisi jatkoon päässyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Otin aika paljon riskejä kokeiden aikana. Voi olla että ilman niitä jatkopaikka olisi saattanut jäädä saamatta... Tai en tiedä. Nyt on turha enää miettiä liikaa! :)

   Poista
 3. hei sinä pääsykokelainen! hih, olet toinen rohkea kuvien julkaisija :) toivottavasti nähdään syksyllä koulussa, ehkäpä sitten on mahdollisuus jutellakin jotain kun eipä tuossa kokeiden aikaan oikein osannut muuhun keskittyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Toivotaan, että syksyllä jaetaan ilo uudesta opiskelupaikasta! Nyt yritetään vaan selvitä tästä piinaavasta odotusajasta :)

   Poista
 4. onnea onnesta ja osaamisesta! näitä pääsykoehommia on mahtava seurailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanaa jos jotain kiinnostaa lukea! Joo, nää pääsykokeet on aina niin suuri osa kevättä, että ei näistä vaan amlta olla höpöttämättä täällä! :D

   Poista
 5. Voi mitä ihanaa ihanaa ihanaa ajattelua, hieno sarja! kyllä tästä vielä hyvää seuraa! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi vitsit kun oltais koulukavereita ensi vuonna. Mut hei, jos ei tänä vuonna sisään, niin ensi vuonna heittämällä! :)

   Poista
 6. AAAAAA JOHANNNNAAA KUI SIIISTIÄ!! :DDD tiedän niin tuon tunteen kun pitäisi lähestyä kamera kädessä ihmisiä ja oon niin suunnattoman ylpeä susta että teit sen ja vielä tällä tavoin! WAU! kui siistiä että mulla on pian ystäviä kaikista suomen hc:mmistä valokuvauskouluista ;) eihän mun tarvi men mihkää kun voin vaan lypsää niiltä kaiken tiedon hahahaha :D toivottavasti pääset sisään,onnea hirmuisesti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Anna! :) Arvostan tätä! Jos tai kun joskus selviän sisälle asti, niin voit olla varma, että alan valistaa sua taideakatemiasta, niin saadaan sutkin opiskelemaan tänne ;)

   Poista
 7. Onnittelut! Toisinaan tuntuu, että rohkeus kohdata ihmisiä on lopulta se kaikkein tärkein ja vaativin juttu valokuvaamisessa. Sisukkaasti pinnistelit postauksesi perusteella pääsykokeissa ja ihan ansaitusti pääsit jatkoon. Hieno homma!

  T: Juho (vaihtanut kameran toistaiseksi radiomikrofoniin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on siis nykyään radiotöitä! Hieno homma! Muistan, että puhuitkin joskus siitä alasta!

   Joo, pääsykokeissa oli ihanaa, kun kokeen varjolla uskalksi tehdä juttuja mitä on aina halunnut tehdä, mutta ei ole aikaisemmin kantti riittänyt. Oli lopputulos lopullisen tiedon saapuessa mikä tahansa, niin aiempiin pääsykoekokemuksiin verrattuna plussan puolella ollaan. Jos parissa päivässä ihminen voi kasvaa vuoden, niin se tapahtui kokeiden ekan ja viimeisen tehtävän välissä. Mutta on tämä odotusaika aivan sietämätöntä... :D

   Poista