18.10.2011

Britrail - Swinging London and Cool Britannia

Brit15b

Brit7b

Brit13b
Kuopioon suuntaavan junamatkan aikana päädyin jälleen kerran palaamaan kesän valokuvakansioiden äärelle ja samalla muistelemaan vuosi sitten käymääni kulttuurihistorian kurssia, joka käsitteli Britannian populaarikulttuurin historiaa. Luennot paljastivat ikonisen Britannia-kuvaston keinotekoisuuden ja sen kuinka rumana ja haisevana pidetystä epäkiinnostavan maan pääkaupungista räätälöitiin populaarimusiikin vientivoiman ja visuaalisten kikkojen avulla "svengaava Lontoo", 60-luvun taiteen ja populaarimusiikin kehto. Kiitos onnistuneen markkinoinnin, on hyvin vaikea matkustaa Britanniassa ilman, että matkaa ohjailisivat populaarikulttuurin synnyttämät mielikuvat.

Iso-Britanian pop-kulttuurin kuluttajina olimme Lauran kanssa silti yllättyneitä siitä, kuinka voimakkaasti eri kaupungit pyrkivät profiloitumaan historiansa avulla. Liverpoolissa The Beatles-muistomerkkejä tuntui olevan joka kulmalla Burger Kingiä myöten. Manchester otti kaiken hyödyn irti takavuosikymmenien Manchester-bändeistä ja niiden kuvastosta. Yorkissa vastassa oli todellinen kummituskaupunki, jossa epäselväksi ei jäänyt, että kaupungilla on karmea historia, jota turisteille yritetään myydä erilaisten kummituskierrosten avulla.

Matkan hämmentävänä lisänä olikin jokaisessa kaupungissa läsnä oleva omituiden tuttuuden tunne, mikä ei voi olla muuta kuin populaarikulttuurin yliahmimisen tulosta.

Kuvat ovat Bathista, Liverpoolista ja Yorkista.

4 kommenttia:

 1. Moikka moi! kiitos kommentista :) sanon sullekin samaa! Tosi kiva ja kanusi blogi :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon! :) En yhtään tajunnutkaan että olit suomalainen!

  VastaaPoista
 3. Että mä pidän tosi paljon tästä meiningistä näissä sun kuvissa!
  Mulle tulee mieleen erään venäläisen valokuvaajan (Sergey Prokudin-Gorsky) kuvagalleria, joka eli 1800 luvulla. Varmaan tunnetkin hänet, tai oot nähnyt hänen kuviansa:

  http://www.boston.com/bigpicture/2010/08/russia_in_color_a_century_ago.html

  Värivalokuvaaminen oli tuolloin tosi vaikeaa joka aiheutti sen, että hänen piti valottaa kuvat monta kertaa erikoiskameralla.
  Tai jotenkin tolleen se meni :D

  VastaaPoista
 4. Joo, tunnen kuvaajan! Joku on joskus linkittänyt mulle samaisen herran ja sitä kautta olen hänen töihinsä tutustunut. Aivan uskomaton tuo tarina noiden hienojen kuvien takana, joten oikein paljon kiitoksia, jos ne tuli näistä mun kuvista edes jotenkin mieleen! :D

  Pysähdyin taas kattomaan noita kuvia vaikka kuinka pitkäksi aikaa...

  VastaaPoista