26.5.2011

Kuudes aisti ja kirje jota en osannut odottaa

kuudesaisti
Oppilaitos: Taideteollinen korkeakoulu. Tehtävän kuvaus: Kuudes aisti. Miltä näyttää kuva, jonka toteuttamisessa olet hyödyntänyt kuudetta aistiasi. Toteutustapa: Väri- tai mustavalkokuva. Arviointiperusteet: Elämyksellisyys ja visuaalisuus.

Takana on hauska ja kokemusrikas alkuviikko Lahdessa. Pääsykoemenestystä ei tullut, mutta jännissä hetkistä oli paljon kokemusta tuleviin koitoksiin. Tänään tulin väsyneenä kotiin ja löysin... jutun valokuvanäyttelystäni Turun Sanomissa ja pääsykoekutsun Taideteollisen korkeakoulun kokeisiin... Yhtään tätä tarinaa liioittelematta, lysähdin lattialle ja itkin puoli tuntia tauotta onnellisuuden ja surun sekaista itkua. Sitä kutsua ei pitänyt tulla, enkä sitä kutsua halunnut, koska tiesin, että Taikin ja Taideakatemian kokeet järjestetään samoina päivinä. Tiedän, että en voi päästä Taikkiin, koska en ole pärjännyt aiemmin Lahden ja Turun kokeissa ollenkaan. Mutta en silti tahtoisi jättää menemättä, koska tilanne voi olla ainutkertainen. Tiedän, että Turussa on paremmat mahdollisuudet pärjätä, koska kokeissa tehtäviä suoritetaan paljon valokuvaamalla. Maalailu ja piirtäminen eivät toistaiseksi ole itseltäni onnistuneet ollenkaan. On niin väärin, että hakijat joutuvat tekemään tällaisia valintoja. Tuntuu uskomattomalta, että valokuvattuani reilut kaksi vuotta pääsin tänä keväänä Taikin ja kaikkien muidenkin hakemieni paikkojen pääsykokeisiin. Ja nyt joudun sanomaan jollekin ei. Jos joku tänne blogiin eksynyt on päässyt sisälle Taikkiin tikku-ukkoja piirtämällä, nyt olisi oikea aika tuoda se ilmi.

13 kommenttia:

 1. psst. valokuvauksen opetusohjelmien pääsykokeiden piirrustustehtäven pisteytyksessä/ arvioinneissa painotetaan ideaa ja sommitelmaa enemmän kuin piirrustustaitoa tai havaintopohjaisuuden uskottavuutta.

  Onnea koitokseen, minne ikinä päätätkin mennä.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset! :) Katoin Taikin vanhoja tehtäviä ja niissä oli arviointikriteereinä myös maalaustaidot! :O Pitänee kattoa uudestaan. On vaan niin vaikea tuoda omaa ideaa esille paperilla, kun ei osaa edes ihmisestä piirttää ihmisen näköistä! :D

  VastaaPoista
 3. Voi että olin oikeasti suruissani kun nimeäs ei löytyny haastattelulistasta! Vuoden päästä sit sisään eikös juu? (:

  VastaaPoista
 4. Niin, onhan sekin totta että tekniikka tukee sisältöä. En kuitenkaan usko, että kehnosti toteutetusta hyvästä ideasta saisi huonomman arvioinnin kuin hyvin toteutetusta epäonnistuvasta ideasta.

  Kuitenkin itse tiedät vahvuutesi paremmin kuin kukaan muu :)

  VastaaPoista
 5. Nyt kun oon vähän miettiny, niin alan kyllä olla sitä mieltä, että jos pitää vielä yhdet pääsykokeet tyriä, niin tyritään mielummin Taikissa kuin Taideakatemiassa! :)

  Voi Anna kiitos, kun selkeesti toivoit että pääsen sinne! :D Ehkä sitten ensi vuonna taas uudestaan! En oikein saanut mistään tehtävästä kunnon ajatusta liikkeelle, mutta ensi vuonna on taas enemmän kokemusta! Kyllä sä oot aika taitava kun oot sisälle päässy! :)

  VastaaPoista
 6. se ettei pärjää lahdessa ei tarkoita että taik olis menetetty. terveisin "lahti ei kutsunut mua ees kokeisiin"

  VastaaPoista
 7. Mun mielestä sun vahemmissakin kuvissa on ollu vaikka kuinka paljon ideaa! Hämmentävää, että Lahti ei huolinut kokeisiin! Mut kai sekin taas osoittaa miten eri tyyppisiä nää koulut on. Oon kokeillu Taideakatemia ja Muotoiluinstituutin kokeet, joten taitaa olla aika kokeilla Taik.

  VastaaPoista
 8. Moi! Pääsin ekalla hakukerralla taikkiin, mutta Lahteen en päässyt edes varasijoille. Tsemppiä pääsykokeisiin! Piirustustaidot ei ole niin tärkeää vaan sisältö ja sommittelu. Löysin vähän aikaa sitten sun blogin, tykkään kovasti sun kuvista ja musta tuntuu että sulla on hyvät mahikset alottaa ens syksynä meillä. =^__^=

  T: random

  VastaaPoista
 9. Jes, kiitos näistä kannustavista sanoista! Muistan seuranneeni sua mm. Aukeassa yli vuosi sitten ja tänä keväänä myös blogiasi. Tykkään kovasti sun tyylistä, joten arvostan että näät mussa potentiaalia :) Nyt sitten vaan hakemaan vähän kokemusta Taikista! :D

  VastaaPoista
 10. Arvaas mitä jossu, vaikken sulle tullu puhelee lahees ni katotaaks hesas sit? :) Sain kans kutsun. Ja perseilin kans kyl huolel siel lahes, melkee hävetti olla! En ihmettele etteivät ottaneet.

  VastaaPoista
 11. Hei onneks olkoon!:D Mäkin tunnistin sut, mut ei oikein tullu tilannetta tulla puhumaan. Muakin nimenomaan HÄVETTI monenkin tehtävän palautus tuolla Lahdessa. Uudella, ehkä vähän itsevarmemmalla asenteella nyt kohti Taikkia. Nähdään siellä! :)

  VastaaPoista
 12. Oi oi, onnittelut!
  Krokodilin luokkakaverina voin allekirjoittaa kaikki hänen mainitsemat asiat. Ekalla kokeilulla ( myös "vaan" valokuvattuani itse kaksi vuotta - niinhäin useammat, sehän on koulu eikä paikka minne otetaan valmiita tekijöitä ;) ) pääsin ekalle varapaikalle vaikka Lahti ei ottanut edes pääsykokeisiin, ja tokalla pääsin sitten sisään. En ole omasta mielestäni kovin hyvä piirtämään, ja luulen että pääsykokeissa meni hyvin joka tapauksessa, koska yritin sitä huolimatta ja panostin väreihin, sommitteluihin ja ennen kaikkea ideoihin. Ihmisiä on päässyt tikku-ukoilla mun tietääkseni ainakin varapaikoille :) Ja olihan viime vuonna kaks kuvaustehtävää, analoginen ja digitaalinen, ja kirjoitustehtävä myös!
  Toivottavasti kesäkuussa nähdään, olen valintakoevalvojana! Tervetuloa! :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos paljon Helen! Jos mun valinnoista on kiinni, niin kyllä me kesäkuussa nähdään kokeissa! :) Sen verran suuren tunnereaktion tuo pelkän kutsun tuleminen aiheutti, että kyllä sitä on pakko lähteä kokeilemaan. Nyt ainakin pääsee näkemään millaista noissa kokeissa on ja seuraavan vuoden ajan voi hioa pääsykokeissa vaadittavia taitoja ihan täysillä.

  Kiitos kaikille kannustavista sanoista! Onnistuitte valamaan muhun uskoa. Merkkaa oikein paljon saada kannustusta ihmisiltä joiden töitä itse ihailen! :)

  VastaaPoista