27.6.2010

Maalla ja mökillä

Huh, että onkin takana upeat neljä päivää reissailua Suomessa. Maiseman vaihto rentoihin ympyröihin teki hyvää mielelle ja olo on virkeämpi kuin kuukausiin. Matka alkoi keskiviikkona, kun hyppäsin bussiin kohti Kaisun vanhempien maatilaa. Olin suorastaan häkeltynyt kohtaamastini vieraanvaraisuudesta ja päivä maitotilalla oli elämys. Täydellisyyttä hipovassa ilmassa Kaisu esitteli synnyinseutuaan. Hyppelimme pelloilla, morjestimme lehmiä ja pelasimme peltomonopolia (peli, jonka keksimisestä jälkipolvet tulevat varmasti minua vielä kiittämään). Kaisu on ihmeellinen ihminen ja todiste siitä, että stereotypiat maalta kotoisin olevista ihmisistä eivät pidä paikkaansa. Olenkin usein kysynyt häneltä, että miten on mahdollista että niin perisuomalaisista oloista kotoisin oleva ihiminen omaa niin modernit arvot ja ajatusmaailman. Kaisussa yhdistyy ihanasti kahden hyvin erityyppisen maailman parhaat puolet. Hassuaj lehmäkuvia luvassa myöhemmin.

Seuraavaksi suuntasin pitkästäaikaa kauas Itä-Suomeen lapsuuteni mökkimaisemiin Savonlinnaan. Kannoin mukani kaikkia kamerakamppeita, koska arvelin maisevanvaihdon tekevän hyvää myös valokuvausharrastukselle. Huomaan nauttivani suunnattomasti valokuvausharrastuksesta juuri siksi, että se saa maiseman kuin maisemaan muuttumaan leikkikentäksi, jossa voi tehdä melkein mitä vain mitä mielikuvitus sallii. Ensimmäisenä mökkipäivänä järven pinta oli tyyni ja taivas pilvinen hetken aikaa. Sain tekemistä moneksi tunniksi, kun halusin tallentaa tämän yhdistelmän kuvaan. Kiitokset isälle, joka seisoi järvessä mallina kuvan hahmotteluvaiheessa ja äitille, joka painoi laukaisinta silloin kun itse seisoin järvessä. Sääli, että pilvet häipäyivät illan tullen, olisin kerennyt keksiä vaikka mitä.

Päätin reissun aikana ottaa kasan erilaisia omakuvia, koska kerrankin oli mahdollisuus säätää oikein ajan kanssa, eikä tarvitse huolehtai siitä että tuhlaa sähläilyllään mallin aikaa. Tosin seisominen sekä kuvassa, että kameran takana on aika haastavaa. Asetusten valitsemisen ja kuvan tallentumisen välillä täytyy juosta kuunnellen itselaukaisijan piippausta ja asettaa ajatukset hetkessä teknisistä seikoista kuvan hamona olemiseen. Juhannusaattona suuntasimme mökiltä ukin luo pienelle vanhalle maatilalle. Ullakoilta ja navetan vintiltä löytyi vaikka mitä, kuten vanhoja matkalaukkuja ja ränsistyneitä ovia. Kun peltokin kukki kauneimmilaan oli pakko saada yhdistellä ympärsitöä ja löytöjä. Äidin kanssa käsin raaputtelimme vanhasta ovesta maalia pois ja ukki oli avuliaana kottikärryjen kanssa. Huh, että oli hauskaa.

Ruuan jälkeen suuntasin vielä yksin kameran ja jalan kanssa metsään. Sain ainakin miljoona itikanpistoa ja nokkosen polttamaa, mutta myös kuvan jonka halusin. On ihana huomata, että on kehittynyt teknisesti sen verran että kuvat joista pitää ja jollaisia ei ole ennen kokeillut, eivät tule ennää täysin vahingossa. Ennen lähtöä löysin vielä vanhalta ullakolta ikivanhan pienen maitokirnun ja olin siitä ivan innoissani. Ensi kerralla kun menen Leppävirralle, aion hioa ja maalata sen hattu- ja hanskalaatikoksi eteiseeni Turkuun.

Ylläoleva kuva on otettu hetki ennen kuin polvistuin kuvassa olevan mökiltä löytyneen silitysraudan alla olevaan kusiaispesään. Olin järjestänyt tällaisen kuvauspaikan juhannusiltana. Tarkotuksena oli kuvata omaa angstiani kotitöihin, mutta sen jälkeen kun olin vahingossa polvistuin kusiaispesään ja kiljunut ja pomppinut kivusta muurahaisten onnistuttua polttaa jalkani, fiilis meni ja kuvat eivät olletkaan kummoisia. Saatan joskus kaivaa niitä esiin, mutta nyt ne muistuttavat lähinnä kivusta, joka ei monen päivän jälkeenkään ole lähtenyt mustelmannäköisistä polttojäljistä jaloissani. Kerroin puhelimessa Kepalle, että olen rampa kusiaisten takia ja ensimmäinen ajatus Kepan päässä oli se, että tapahtunut oli kuulunut jonkun oman muurahaisperformanssini tallentamiseen! Ehkä ensi juhannuksena sitten...

5 kommenttia:

 1. Pakko nyt kysäistä, että miten tuplavaloitus oikeasti tapahtuu? :) onko se niin että jos kuvaa ISO 200:n filmilla asetetaan ensimmäisellä keralla kuvattaessa kameran herkkyys ISO 100?
  Kesällä pakottava tarve kuvata filmille ja jättää digitaalinen järjestelmäkamera vähäksi aikaa photoshoppeineen, sekä muine kikkoineen :p

  VastaaPoista
 2. Moikka!:) Tuo ylläoleva kuva on otettu valitettavasti digille :D Itsellänikin on filimijärkkäri kyllä, mutta alan vasta viikonloppuna harjoitella sen käyttöä, joten en sen enempää noista filmeistä vielä tiedä., muuta kuin että pitää jättää kuvien ottamisen välissä filmi siirtämättä. En ole tuota vielä filmijärkkärillä kokeillut, mutta lelukamera Holgalla onnistuu helposti.

  Tosin tuollaisen häilyvän hahmon kuvaaminen onnistuu myös digillä, kun käyttää tarpeeksi pitkää suljinaikaa! Omassa kuvassani käytin muistaakseni n.4 sekunnin suljinaikaa. Seisoin kuvassa 3 sekunnin ajan ja sitten hyppäsin äkkiä pois, niin jäin kuvaa vain häilyvänä hahmona. Kuvasta tulee ulko-olosuhteissa aika pahasti ylivalottunut, mutta photoshopilla itse vähän korjailin valoja. Toivottavasti oli tästä jotain apua!

  Itsekin kaipaan nyt kesällä vapautta photoshopista ja digikuvaamisesta, joten kovasti polttelee näpeissä tuo filmikuvaamisen aloittaminen. Onko sulla muuten on kuvia esillä jossain? Toisten kuvia on aina mukava katella :)

  VastaaPoista
 3. Kaunis Kaisu! Ja tuo ovi-kuva hivelee luita ja ytimiäni!

  Olen aina ja ikuisesti sun number one fan! :-)

  VastaaPoista
 4. Laura oot todellakin ansainnu vapaapääsyn kaikkiin (hahahaha) mun tuleviin näyttelyihin ympäri maailmaa ja vielä lentokyyditkin mukaanluettuna! :D Oot kannustanu alusta asti niin huimasti.

  Asiasta kolmanteen, viimeks kun vähän katutaiteiltiin, jätin sun kaitsettavaks aika paljon mun kamoja ja unohdin hakee ne! Yritän muistaa tulla hakemaan ne, kun keskustassa kuitenkin kokoajan pyörin! Ja Kaisun kanssa jo suunniteltiin että taas porukalla leffailtaa, kun se on maisemissa! :D

  VastaaPoista
 5. Kuvia minulla löytyy printteinä kylläkin, mutta itse netistä ei vielä :)

  Mutta kiitos, pitääpä tutkiskella vielä kyseistä asiaa ja katsoa mitä saan aikaan filmikamerani kanssa! Toivottavasti onnistuisin edes jollain tapaa :p

  VastaaPoista