17.2.2010

Laskiainen

Laskiainen. Juhla, jota juhlitaan yliopistossa näyttävästi. En tiedä miksi. Ihmiset kokoontuvat Vartiovuorenmäelle laskemaan mäkeä ja hytisemään kylmästä. Tänävuonna ainejärjestöjen kyhäämät pulkat olivat kokonaisuudessaan vähän viimevuotta tylsempiä, mutta tapahtumaa itsessään oli hauskempi seurata kameran kanssa kuin ilman sitä.

Viime vuonna oli vähän sellanen olo, että jospa ensi vuonna olisi kunnon kamera ja pääsisi tallentamaan tapahtumaa. Ja kuinkas kävikään. Oli kivaa, mutta myös vaikeaa. Lumipenkan päällä seisoen, sormet jäässä, mäen päältä salamannopeasti alas syöksyviä kelkkoja tallentaen. Tajusin sentään ottaa teleobjektiivin mukaan. Koska huomasin kelkkojen syöksyvän rinteen oikealle puolella yleisön sekaan, rinteen eteen kelkkojen pysäyttämistä varten kasattu penkka oli aika turvallinen kuvauspaikka.

Olin mäellä alle tunnin. Siitä ajasta valokuvasin parikymmentäminuuttia. Kuulemma hienoimmat kelkat tulivat lähtöni jälkeen, mutta pakko mennä kuvilla, joita on. Halu päästä lämmittelemään oli liian suuri. Muistikortilta löytyi aika vähän kuvia, joissa liike oli pysähtynyt. Välillä iski fiilis, että olisipa hauska katsella laskuja ja naureskella meiningille kavereiden kanssa, mutta toisaalta oli jännää seistä lumipenkan päällä, yrittää saada hyviä kuvia ja hypätä äkkiä turvaan, kun kelkka näyttää syöksyvän kohti. Ja pystyihän teleobjektiivilla aina välillä tiirailla kavereita ja niiden ilmeitä yleisön seassa.

Ei mitään ihmeellisiä otoksia, taidan jättää vakavat urheilukuvailut ihan toisille tyypeille, mutta oli hauskaa olla siellä reunojen vaarapaikoilla, jossa kaikki muutkin kuvailivat. Ensi vuonna kolmet villasukat päällekkäin, niin jaksaa seistä siellä vähän pitempään. Kyllä oikeiden lehtikuvaajien työ mahtaa olla jännittävää (tai sitten stressaavaa, koska aina on pakko palata onnistuneiden otosten kanssa...) Vähän asiaan liittyen: olen ihan koukussa Jore Puusan blogiin: http://puusa.blogspot.com/. Hienoja kuvia ja kiinnostavia ajatuksia yhteiskunnasta ja kulttuurrista. Sääli, että se on uutta tekstiä tosin ei ilmesty enää.

Voisi etsiä jatkossakin kivoja tapahtumia, jonne mennä heilumaan kameran kanssa. Tosin jos tapahtuma on liian kiinnostava, se menee ohi kun keskittyy vaan kameran etsimen läpi tiirailuun. Ja tapahtumaan on ehdottomasti mentävä yksin, sillä seura saattaa närkästyä. Seuraavaksi voisi taas järjestää jonkun kivan kuvaussession. Sitten kun ei ole töitä. Tai koulua. Tai totaalista väsymystä, innottomuutta ja epävarmuutta kaiken suhteen. Eli ehkä jo ensi viikolla.


4 kommenttia:

 1. Voi hiton Puusa :D
  Miehellä on kyllä aika tiukat mielipiteet valokuvaamisestakin. Mutta näkyy ammattimaisuus tietysti miehen kuvissakin.

  Epäilen, ettei äijä pysty olemaan pulisematta mielipiteitään jossakin päin verkkoa, mutta ikäväkseni se voi kyllä olla jokin keskustelupalsta tms. blogia tylsempi juttu.

  VastaaPoista
 2. Puusa on myös naseva kirjoittaja :D (vaikka en hänen ajatuksiaan allekirjoita, tuollainen provosoiva kijoitustyyli on tosi koukuttavaa luettavaa!)

  Mietin vain, että miten rankkaa on uusilla sinisilmäisillä valokuvajournalismin opiskelijoilla, jotka astuvat Puusan oppiin... Huh, huh. Mutta mä ainakin löysin häneltä yhden tyypin valokuvablogin kommenteista parhaan suuntaviivan siihen, millainen on hyvä valokuvaaja. Ehkä joku päivä osaa vielä sitä neuvoa toteuttaakin. Mutta en kyllä vielä ole niin vahva, että kerjäisin Puusalta kritiikkiä omaan valokuvablogiin! :D

  VastaaPoista
 3. Niin, no itsekin Puusan opissa olleena voin sanoa, että kyllä opit jäävät paremmin päähän, kun pari nasevaa kommenttia lauotaan niiden parissa.

  Kuvien kanssa Puusa osaa myös olla suhteellisen tukeva, vaikka kyllä sanookin, jos kuvissa on selkeästi vikoja. Ainakin meidän kurssilla hän tarjosi aina kaljan sille, joka otti parhaan kuvan.

  VastaaPoista
 4. Vau, kuulostaa just loistavalta! Ei tuollaisilta tyypeiltä saatu oppi varmaan ole hukkaan mennyt.

  Itse löysin aika tylyä tavaraa tämän tyypin parin vuoden takaisten ennakkotehtävien kommenteista: http://sourander.blogspot.com/2008/04/ennakkotehtvt.html

  Tosin jos multakin kysytään, Puusan antama kritiikki oli täysin ansaittua xD

  VastaaPoista