30.11.2009

Värejä, valoja ja muotoja


Kun kysyy luvan, saa valokuvata aika kummissa paikoissa. Vieraillessani sukulaisteni luona Tampereella päädyimme Sara Hildénin taidemuseoon Flash! -nimiseen näyttelyyn. Näyttely koostui hyvin erikoisista eri vuosikymmeninä tehdyistä taideteoksista, joissa kaikissa tekniikka ja/tai valo näyttelivät suurta osaa.


Osa teoksista vaativat osallistumista, osaa niistä pystyi tarkastelemaan sisältä. Olin huumassa, väreistä, valoista ja heijastuksista, joten päätin valokuvata omalla tavallani näyttelyn erikoisia teoksia. Kameran suljinääni kaikui näyttelytiloissa, jossa muuten ääntä pitivät vain taideteosten koneiden aiheuttama surina. Vartijatädit katselivat tympääntyneenä. Mutta eivätpä he mitään voineet sanoa, olinhan kysynyt luvan kuvaamiseen lipunmyyntitiskiltä.


Kummini kasvojen siluetti näyttää voimakkaalta ja hauskalta, kun hän seisoo valotaideteoksen sisällä. Minun ja sinikan vartalot vääntyvät hassusti kun otan kuvan kupruilevan metallitaideteoksen kautta.


Kun näyttely alkaa teoksilla, jossa valo on keskeisessä osassa, se loppuu teoksiin, jotka hyödyntävät valon sijasta muotoja ja värejä. Näyttelyn alakerrassa hämensi mm. kummallinen valkoisesta kankaasta muotoiltu hahmo, jonka pinnalle oli heijastettu "valuva" videokuva kasvoista. Ilmeet vaihtuvai groteskisti, kun videonkasvojen kuva liikkui ääninauhalta tulevan puheen tahtiin. Se oli hämmentävintä mitä olen pitkään aikaan nähnyt.

1 kommentti: