23.5.2009

Muusat

Olen sitä mieltä, että jokainen valokuvauksen harrastaja tarvitsee ystäviä, jotka uskaltavat astua ennakkoluulottomasti kameran eteen. Kameran eteen astuminen tosin on helpommin sanottu kuin tehty. Itse anakin viihdyn turvallisesti vain kameran takana.

Kuvattavalla ja kuvaajalla on usein eri käsitys kuvaustyylistä ja kuvan onnistumisesta. Kuvattava henkilö haluaa itsestään usein jokseenkin neutraalin onnistuneen kuvan, jossa hän omasta mielestään näyttää hyvältä. Hyvä kuvaaja taas hakee jotain erikoisempaa, yrittää päästä kohteensa pään sisään ja etsii kuvaan persoonallisuutta. Kun kuvaaja ihastelee kuvan onnistunutta tunnelmaa, kuvattava saattaa kauhistella leuvassa juuri ja juuri näkyvää finniä.

Lähikuukausina muiden valokuvausprojektien sivussa ottanut kuvia myös ystävistäni. Ihmisen kuvaaminen vasta onkin haasteellista, sillä se on usein sattumankauppaa ja vaatii hyvää tilannetajua ja käsillä olevaa kameraa. Kuvatessani olen miettinyt: kuinka kuvassa ilmenee Saaran ylenpalttinen itsearvostus? Kuinka saan ujon Kaisun rentoutumaan ja uskomaan kauneuteensa?

Millaisessa tilanteessa voin ikuistaa Maijun ylitsepursuilevan elämänilon ja energian? Kuinka kuvata voimaa, jonka avulla Kaisla jaksaa kohdata mitä vaikeimmat tilanteet? Ihmisten tarkkailu on mielenkiintoista, mutta ihmisten ikuistaminen sitäkin vaikeampaan. Kuvattavan pitää usein luottaa kuvaajaan, jotta hän uskaltaa olla kuvassa "alaston".

Lähetettyäni kuvat eräälle merkinnän kuvissa esiintyvälle henkilölle, hän ylisti kuvia ja taitojani. Olin kuulemma saanut hänet näyttämään kauniilta. Yritin kuitenkin selittää hänelle, että en tehnyt hänestä kaunista kuvaamalla. Kuvaamalla halusin vain tallentaa hänen valmiin kauneutensa.


Vaikein kysymys on kuitenkin se, kuinka kuvata itseään? Omakuvat ovat harvoin taiteiljoiden onnistuneimpia teoksia. Kuinka suhtautua peilikuvaan joka on kulkenut mukana syntymästä asti? Kukaan ei voi täsyin nähdä itseään, joten omakuvassa kaikki tuntuu yleensä olevan enemmän tai vähemmän pielessä. Siksi onnistuneimman lopputulokseen saa yleensä sillä, kun uskaltaa anatautua toisten kameroiden eteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti