25.5.2009

Edit

Piristän editoinnilla kotikerrostalon luota viime viikolla otettuja valokuvia. Lähiaikona olen pohtinut digitaalistavalokuvausta ja kuvien editointiohjelmia useaan otteeseen. Ensimmäisellä kerralla istuin Varkauden terveyskeskuksen vastaanotossa ja selailin vanhaa Apu-lehteä. Lehti mainosti Anton Corbijnin valokuvanäyttelyä, jossa itsekin viime kesänä käsin. Lehden mukaan filmikuvaamisen aikana Corbijnin tavaramerkkivalotustekniikka oli vain pari maailman huippuvalokuvaajan hallussa. Nyt jokainen pystyy loihtimaan saman tekniikan omiin kuviinsa hetkessä photoshopin avulla.


Toisella kerralla katselin takavuosikymmeniltä otettuja valokuvia Oulun taidemuseossa. Kuvien nimien vieressä luki myös tarkennus kuvan vedostyypistä. Millä tavalla nykyään "selitetään" kuvan onnistumista, kun kuvat ovat digitaalia tiedostoja. Kirjoitetaanko valmiin kuvan viereen selite: "photoshop". olen nimittäin sitä mieltä että paras asia mitä digitaalikuvaus on tuonut on kuvien laadun parantaminen editoimalla. Tai pikemminkin se on tuonut tämän mahdollisuuden ihan jokaisen ihmisen ulottuville. Kamera vain käteen ja kuvaamaan. Illalla voi sitten vähän lisätä väriä ja tunnelmaa kuvankäsittelyohjelmalla. Mielestäni se lisää valokuvauksen tasa-arvoa ja mahdollistaa mahdollisimman luovan valokuvaamisen jokaiselle.

Olen sitä mieltä, että kuva jää usein raa'aksi ilman jälkieditointia. Kuva ilman editointia on melkein sama kuin teksti ilman oikolukua. En tietenkään tarkoita, että kaikkien kaverikuvien yms. arjen kivojen kuvakohteiden editointiin pitäisi turhaan käyttää aikaan. Puhun lähinnä valokuvaharrastajien kuvien puolesta. Editoinnilla intohimoinen valokuvauksen harrastaja saa kuvistaan parhaan irti. Itselleni kuvien muokkausohjelma on ollut paras lelu kohta kolmen vuoden ajan. Se tarjoaa kokoajan uusia mielenkiintoisia oivalluksia, vaikka en ole vielä edes hankkinut sitä valokuvaohjelmian kuningasta, Photoshoppia. Corbijn kirotkoon kuvankäsittelyohjelmien sisäänsä imaisemia taitojaan. En sääli tippaakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti