23.4.2009

Covers


Rakastan levynkansitaidetta. Muistan kun joskus lapsena yksinkotona ollessani isän levyhyllyn edessä vain katselin erilaisia värikkäitä vinyylilevyjen kansia ja mietin millaiselta musiikki niiden sisällä olevilla levyillä kuulostaisi. Pari vuotta sitten kävin kaksi kertaa Tampereen Vapriikin hienossa näyttelyssä ja pidin näkemäni pohjalta tunnin mittaisen esitelmän Joutsenossa englannin puheviestinnän tunnilla. Joitakin vuosia sitten valokuvisin vinyylilevyjä tauluiksi vanhempieni makuuhuoneen seinille.


Päätin kertakäyttää aiemmin tekemiäni kuvia (tykkään käyttää sanaa "tehdä", koska se ikäänkuin summaa yhteen kuvan ottamisen ja editoinnin). Vuodenvaihteessa kuvasin vanhalla kamerallani levyjen kansivihkosia. Yhtä levyä korostin muuttamalla sitä ympäröivät levyt mustavalkoisiksi. Lupasin itselleni että paremman kameran kanssa teen samasta aiheesta kuvasarjan. Lähinnä kauniiden kuvien ja värien perusteella valitsin albumit The White Stripes - Elephant, PJ Harvey - 4-Track Demos ja Muse - Blackholes & Revelations.


Mikäli musiikkihyllyäni ympäröivät seinät eivät olisi jo täytetty musiikkiaiheisilla tauluilla voisin hyvin kehystää ottamani kuvat. Perustelen vielä hiukan, miksi kansitaide on niin mielenkiintoista: kannella on on tietty perusmitta, tietty tarkoitus, joka täytyy täyttää. Kaikki muu on täysin taiteilijan luovuuden varassa. Mielenkiintoiseksi kansitaiteen myös se, että kuvalla on oltava joku suhde myös kannen sisällä olevaan musiikkiin ja mieluiten myös levyn myyntiin. Mutta en nyt ala esitelmöimään aiheesta. Luokkatoverini kun viime vuonna saivat kuulla aiheesta jo tarpeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti